RPV Tlf: 23 17 82 00
Epost: post@rpv.no

 
  

Fakta om kleberstein

Fakta om Kleberstein

utvinning klebersteinKleberstein er en metamorf bergart. Det betyr at den er dannet av andre bergarter under trykk og høy temperatur. Klebersteinen er ildfast opp til 1500°C, det vil si høyere enn jern, og den er syrefast og meget motstandsdyktig mot kjemisk påvirkning.

Peisen er varm selv dagen etter at det har vært fyrt i den, fordi en ovn av massiv kleberstein avgir varme i 6 til 12 timer etter at ilden har sluknet.

Det er en myk stein, nesten så myk som tre, og den er god å ta på, lett å skjære i, renslig og appetittlig, beroligende matt og full av fine gråtoner. Man skal behandle kleberstein som glass, er rådet man får fra erfarne klebersteinsarbeidere.

Selv om klebersteinen er myk, er den seig og holdbar. Den er enkel å forme, og mange skulpturer og ornamentikk er laget av kleberstein.

I Norge har kleberstein vært brukt til kokekar og bruksgjenstander like lenge som det har vært bosetning i Nord-Gudbrandsdalen, siden eldre jernalder.

I steinalderen ble den spesielle steinen brukt til køller, hakker og økser. Fra bronsealderen ble den også brukt til spinnehjul, vevlodd, garnsøkker og støpeformer.

Det er gjort funn i norske klebersteinsbrudd som forteller at vikingene benyttet kleberstein til gryter og andre bruksting. Andre funn viser at vikingene også brukte kleberstein til oppvarming av boligen.

Utvinning av klebersteinsgryter som ble hugget direkte ut av fjellveggen, ble for mange en viktig tilleggsnæring.

Fra 1200-tallet ble kleberstein benyttet til dekor. Flere slott, kirker og katedraler har utsmykninger av kleberstein. Den mest kjente er Nidarosdomen som i sin helhet er dekorert med kleberstein.

På slutten av 1600- tallet startet produksjonen av ildsteder av klebersteinen i Gudbrandsdalen. På slutten av 1800-tallet ble det opprettet flere selskaper på Otta, for produksjon av ovner og peiser av kleberstein.

klebersteinsfigurer

Vedlikehold:

Klebersteinen til peiser har pusset overflate og er lett å vedlikeholde. Sot og flekker tas bort med rent vann eller svakt såpevann.
Den kan også pusses ren med fint sandpapir eller såpefri stålull på helt tørr stein.

Sår og riper repareres med klebersteinsmel og vannglass, som blandes til en sparkelmasse.
Etter at massen er påført og tørket, pusses overflaten med fint sandpapir og skaden er nesten usynlig.

Vil du vite mer om kleberstein:

 http://www.geo365.no/bergindustri/geologisk-ressurs-akademisk-godbit/

http://www.geocaching.com/geocache/GC44AMQ_kleberstein-i-nidarosdomen

http://www.ngu.no/en/node/3312

RPV
Per Kroghs vei 4C, 1065 OSLO
Tlf. 23 17 82 00
Epost: post@rpv.no